Actualitat

Mémora celebra el primer any de posada en marxa del nou tanatori Sancho de Ávila

13/02/2019

Aquesta tarda Mémora ha inaugurat l’exposició “Tanatori Sancho de Ávila. Una història d’emocions a Barcelona” sobre l’evolució dels serveis funeraris a la ciutat comtal amb motiu del primer aniversari del nou tanatori Sancho de Àvila. La mostra pretén retre homenatge a la història de l’antic tanatori i als professionals que van acompanyar a les famílies els darrers 50 anys. En aquest sentit, Sancho de Àvila va ser el primer tanatori inaugurat en el nostre país l’any 1968, i va suposar un gran canvi sociocultural, ja que les famílies van deixar de vetllar al difunt a casa i van començar a desplaçar-se als tanatoris. Juan Jesús Domingo, conseller delegat de Mémora i president de Serveis Funeraris de Barcelona (SFB) explica que, “des de la seva posada en marxa, Sancho de Ávila ha creat un vincle emocional amb tots els ciutadans, a l'acollir i ajudar a retre el darrer homenatge a molts ciutadans”.

Després de 50 anys en funcionament, i amb l’objectiu d’impulsar un salt qualitatiu en el servei a Barcelona, SFB-Mémora va inaugurar fa un any el nou Tanatori Sancho de Ávila, un espai adaptat a les necessitats de les famílies del segle XXI que ha suposat una inversió de prop de 15 milions d’euros. “El nou tanatori és un reflex de tots els canvis sociològics a l’hora d’acomiadar als nostres éssers estimats que hi ha hagut fins a data d’avui”, puntualitza Domingo.

El nou tanatori és una demostració d’un model millorat de serveis funeraris orientats a les famílies, a la personalització de serveis i ha esdevingut un model de referència a nivell europeu. Durant el primer any de funcionament del nou Sancho de Ávila s’han realitzat un total de 7.255 serveis amb una tendència al alça de les cerimònies laiques o civils personalitzades, concretament un 21% vers el 18% l’any passat. Així, de les noves instal·lacions en destaca l’aplicació de noves tecnologies en la prestació de serveis, així com un entorn de màxima comoditat i orientació al client. En aquesta línia, durant els darrers 3 anys s’han realitzat prop de 32.000 enquestes telefòniques a les famílies sobre la percepció del servei rebut i la nota assolida ha estat d’un 8,8 sobre 10.

SFB-Mémora ha estat pionera a la península en rebre la certificació SGE21 de Forètica l’any 2013, la primera norma europea que avalua, audita i certifica un sistema de gestió ètica i socialment responsable, i que enguany la companyia ha renovat.

D’altra banda, i com a part de la transformació urbanística de la zona, l’equipament està ubicat a una plaça oberta al barri i compta amb els estàndards més exigents en sostenibilitat. El funcionament de la instal·lació garanteix un estalvi d’entre un 45 i 50% en les emissions de CO2, així com una reducció del consum d’aigua, consum energètic i de la contaminació lumínica nocturna.

Paral·lelament al nou Tanatori de Sancho de Ávila, l’aposta de la companyia per adaptar-se a les necessitats de les famílies i oferir-les la màxima qualitat tant en prestació de serveis com d’espais queda reflectida en la remodelació dels tres tanatoris que SFB té a la ciutat: Les Corts, Sant Gervasi i Collserola; amb una inversió d’aproximadament 1,7 milions d’euros.

Contractació dels serveis funeraris a la ciutat de Barcelona

Actualment, prop del 76% de les famílies a la ciutat de Barcelona no han de fer front al pagament d’un servei en el moment de la defunció d’un familiar. Mentre que el 72% està cobert per una assegurança de defunció o han previst en vida el seu propi funeral, el 4% restant, que equival a més 300 famílies cada any, estan exempts de pagar el servei funerari al acreditar manca de recursos i poder acollir-se a la modalitat de serveis gratuïts o subvencionats.

La ciutat de Barcelona compta amb un model de col·laboració públic-privada en la prestació de serveis socials, gratuïts i subvencionats, que s’assumeixen des del sector privat, a diferència d’altres grans ciutats, com ara Madrid, on són assumits pels pressupostos municipals. El recent acord entre les empreses privades del sector i l’Ajuntament per concretar els criteris d’accessibilitat a aquests serveis ha permès que un major número de famílies s’hi puguin acollir als serveis sense cost o a preu reduït. “Aquesta decisió demostra que la col·laboració públic-privada constitueix la millor opció per fer front als reptes socials i econòmics de les famílies amb solucions adaptades a les seves necessitats”, conclou el conseller delegat de Mémora.