Notícies

Comença la segona setmana de la solidaritat de L'Hospitalet

16/10/2015

Per segon any consecutiu, la Creu Roja de l’Hospitalet impulsa la setmana solidària del municipi barceloní amb el lema Omple la capsa i la nevera. Des d’avui fins al dia 24 d’octubre, els hospitalencs tenen la possibilitat d’anar als diferents punts que s’han habilitat al llarg de la ciutat per aportar aliments i contribucions econòmiques que aniran destinades al programa de l’ONG Aliança Humanitària per a l’Alimentació Infantil de la Creu Roja (consulteu tots els punts de recollida a www.setmanadelasolidaritat.org). L’any passat, es van aconseguir recaptar 32.000 quilos d’aliments gràcies al compromís de 142 entitats culturals, esportives, socials i polítiques, 68 entitats de la comunitat educativa, des de la Universitat de Barcelona a les guarderies de la ciutat, 66 empreses, comerços, mercats, gremis i associacions, els departaments municipals, els ciutadans i ciutadanes col·laboradors, i els prop de 1.000 torns de voluntaris que amb 4.000 hores de dedicació altruista van aconseguir que la iniciativa fos un èxit. 

Els devastadors efectes de la crisi i la falta de fons per atendre els sectors més afectats de la societat van portar la Creu Roja a recórrer a la solidaritat ciutadana per cobrir les necessitats bàsiques dels seus veïns: “Des de la Creu Roja vam plantejar la iniciativa a les 20 entitats que formen L’Espai de Ciutadania davant la necessitat de disposar d’aliments per als programes de suport a les famílies en situació de vulnerabilitat. El 2014, es va suprimir el programa d’Excedents d’Aliments de la UE que atenia aquestes famílies i això ens va obligar a actuar. El 2015 hem decidit mantenir la crida a la solidaritat ja que la situació no ha millorat tot i disposar dels excedents necessaris”, ha declarat Dolores Ruiz, presidenta de la Creu Roja de l’Hospitalet.

COMPROMÍS SOCIAL. Seguint la seva destacada política de responsabilitat social corporativa (RSC), Grup Mémora se suma per primera vegada a la Setmana de la Solidaritat de l’Hospitalet. Des que el 2013 Grup Mémora es va instal·lar a la ciutat, primer amb la inauguració del Tanatori Santa Eulàlia-Gornal i un any més tard amb l’Espai de Suport situat a la plaça de l’Ajuntament, la companyia funerària ha consolidat el seu compromís amb l’Hospitalet i els seus ciutadans. Durant la setmana solidària, els dos espais s’adhereixen a la causa benèfica: el tanatori disposa d’una guardiola en què els assistents poden realitzar aportacions econòmiques destinades a la lluita contra la pobresa. Per la seva banda, l’Espai de Suport, situat al centre de la ciutat, ha habilitat tant una guardiola com una capsa de 20 quilos en què els hospitalencs poden dipositar aliments.

Dolores Ruiz ha volgut destacar la importància que una companyia de la dimensió de Grup Mémora s’hagi sumat a la setmana solidària: “La seva participació ratifica que estem realitzant un projecte interessant en què tothom té cabuda. Això demostra que la solidaritat és transversal i sempre té una bona acollida entre tots els actors de la nostra societat”.

No és la primera vegada que la companyia funerària col·labora amb la Creu Roja de l’Hospitalet: el 2014, unes 850 famílies es van beneficiar de la donació d’aliments realitzada després de la celebració d’una passejada solidària. Aquest any, es torna a celebrar la 2a Passejada per la Vida el dia 1 de novembre i en aquesta ocasió tots els diners recaptats aniran destinats íntegrament a cobrir les necessitats més bàsiques de nens i nenes en risc de desnutrició a Catalunya. Una cooperació que demostra el compromís a llarg termini de Grup Mémora amb la Creu Roja, el municipi i els habitants de la ciutat.

ALTRUISME. La crisi ha provocat una falta de resposta política i institucional davant els col·lectius més desafavorits. Gràcies a iniciatives com la Setmana de la Solidaritat, les limitacions existents es poden veure reduïdes per l’actuació d’associacions i veïns. Com es va demostrar en la primera edició, la Creu Roja ha aconseguit fer efectiva la participació de la ciutadania de l’Hospitalet: “Estem orgullosos d’haver aconseguit sensibilitzar i donar espai a la participació i implicació ciutadana. Ningú es pot quedar al marge del que els passa als seus veïns”, assenyala la presidenta de la Creu Roja.

L’èxit d’aquesta mena de campanyes demostra que la nostra societat posseeix valors que en ocasions semblen ocults. La unió d’associacions, individus i companyies de la talla de Grup Mémora en aquestes lluites ofereix un missatge positiu que pot quedar ocult per la negativitat que subjau en les crisis. Malgrat tot, Dolors Ruiz adverteix: “La nostra societat és solidària, però hem de seguir amb la feina de sensibilització social”.

PUNTS MÉMORA:
  • Espai de Suport L’Hospitalet: Plaça de l'Ajuntament, 32. Recollida d'aliments i guardiola per a contribucions econòmiques. 
  • Tanatori Santa Eulàlia-Gornal: Av. Vilanova, 124. (L’Hospitalet). Disposa d'una guardiola per a contribucions econòmiques.