Actualitat

El projecte "Espai de Paraula" d'atenció al dol perinatal guardonat en els Premis Humanitzant la Sanitat de TEVA

02/12/2016

Mémora ha estat premiada en la II Edició dels Premis Humanitzant la Sanitat de TEVA per la seva tasca en la formació dels professionals dels Serveis de Ginecologia i Obstetrícia i Neonatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, i l'atenció a pares i mares després la pèrdua d'un fill a través del seu projecte "Espai de Paraula".

Es tracta d'un projecte que neix amb l'objectiu de crear espais de reflexió on poder expressar i compartir les emocions que desperta la pèrdua amb l'ajuda d'una professional experta en el tema, atendre professionals després de situacions de defuncions a la unitat neonatal, prestar suport a pares i mares que han perdut un fill, i millorar les cures i l'acompanyament del nounat al final de la vida i l'atenció a la família.

Els professionals de la unitat neonatal atenen nens que pateixen malalties agudes molt greus, cròniques o limitants, alguns dels quals moriran durant el seu ingrés. Comptar amb aquest espai de reflexió i suport psicològic els permet compartir experiències, comentar les seves vivències en grup i aprendre per afrontar futures situacions i millorar l'atenció per als pares i familiars.

En el cas dels pares i familiars, després de la defunció, viuen el que es coneix com dol perinatal, derivat de la pèrdua del seu fill durant la gestació o els primers 28 dies de vida. Després de la pèrdua d'un fill els pares necessiten parlar amb altres pares, i compartir el seu dolor amb altres persones que es trobin en la seva mateixa situació ja que amb freqüència se senten poc compresos pel seu entorn habitual.

"Espai de Paraula" neix de la unió dels Serveis de Ginecologia i Obstetrícia i Neonatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, amb el suport de Mémora, i és impartit per la Dra. Maria Teresa Pi-Sunyer, psicòloga i conductora dels grups de dol.

"Ajudar els pares en el procés de la mort d'un fill és molt important. Fa uns anys únicament els especialistes rebien aquest ajut i van ser ells mateixos els qui van plantejar la possibilitat d'ampliar-lo a pares per l'experiència que tenien amb ells treballant en la Unitat neonatal. Estem molt orgullosos de rebre aquest premi per ajudar a qui ens necessita i oferir el nostre coneixement tant a professionals com familiars posant a la seva disposició un espai que els permeti afrontar aquesta situació. La pèrdua és molt dolorosa i els pares necessiten un tracte especialitzat a través d'un equip proper i correctament format", explica Josep París, director de Desenvolupament Corporatiu de Mémora.

Vídeo presentació de "Espai de Paraula" en els Premis Humanitzant la Sanitat de TEVA: